Otevřené slyšení o koncepci zahraniční politiky, která byla schválena prezidentem Abcházie Aslanem Bžanijou, bylo 21. prosince velmi bouřlivé a vášnivé. Emoce se vymykaly kontrole a občas přecházely v křik.

Jeden z bodů říká, že „Abchazská republika připouští možnost vytvoření podmínek pro formování dalšího tvaru víceúrovňových jednání mezi Gruzií a Abchazskou republikou, v jehož rámci bude možné s gruzínskou stranou diskutovat o otázkách společného zájmu, jejichž řešení není možné v rámci mezinárodních ženevských diskusí“.

Představitelé opozice uvedli, že žádná jednání s Gruzií nejsou možná, dokud neuzná nezávislost Abcházie.

Podle Gruzie od roku 2008 nedošlo k žádnému gruzínsko-abchazskému konfliktu. Michail Saakašvili označil ruskou okupaci za neúspěch ve válce s Jižní Osetií, která vyústila v ruské uznání státnosti Abcházie a Jižní Osetie.

Bývalý premiér Gruzie Bidzina Ivanišvili si uvědomil, že spor za to nestojí, a zaujal také stejné stanovisko: s Abcházci nestojí za to mluvit, protože s tím nemají co do činění. Je nutné hovořit s Ruskem a požadovat nemožné – ať zruší uznání Abcházie a stáhnou své vojenské základny z „okupovaných území“.

(EN)
https://jam-news.net/why-direct-georgian-abkhaz-negotiations-do-not-work-out-news-analysis-conflict-inal-khashig-foreign-policy-concept-of-abkhazia-aslan-bzhania/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »