Na území přilehlém k vesnici Pachulani v obci Calenjicha, na kontrolním stanovišti abchazské strany, za stávajícími ostnatými ploty, byly ve dnech 26.-27. prosince instalovány nové konstrukce, včetně použití ostnatého drátu, informovala Státní bezpečnostní služba Gruzie a zdůraznila, že ploty byly instalovány ruskou stranou.

Instalace nových plotů „pokračovala v procesu tzv. borderizace (posunování pohraničních bariér). To vytváří ještě více problémů obyvatelům, pokud jde o volný pohyb, a zhoršuje bezpečnostní situaci na místě,“ uvedla agentura v příspěvku na Facebooku.

Obyvatelé gruzínských vesnic hraničících s Jižní Osetií jsou často zadržováni a pokutováni za porušení hranic, gruzínské orgány považují tyto případy za únosy. 3. července „Kavkazský uzel“ společně s mezinárodní organizací pro lidská práva Amnesty International zveřejnil zprávu „Za ostnatým drátem. Porušení lidských práv v důsledku borderizace v Gruzii“. Omezení překračování demarkační linie s Abcházií a Jižní Osetií porušuje práva obyvatel pohraničních vesnic, kteří nemohou spravovat svou domácnost a hrozí jim zadržení, uvádí se ve zprávě.

(RU)
https://www.kavkaz-uzel.eu/articles/358083/


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »