Gruzínská prokuratura obvinila někdejšího prezidenta Gruzie Michaila Saakašviliho z posvěcení tajného plánu na zneškodnění opozičního politika a byznysmena Badri Patarkacišviliho, který zemřel v roce 2008 ve Velké Británii. Závěr gruzínských vyšetřovatelů o údajném osobním Saakašviliho souhlasu s vraždou je založen na audionahrávce, kterou prokuratura zveřejnila v polovině října a na níž je zachycen rozhovor někdejších zaměstnanců ministerstva vnitra, kteří měli vraždu údajně připravovat.

Patarkacišvili – podnikatel, který vstoupil do gruzínské politiky a proti Saakašvilimu neúspěšně kandidoval v prezidentských volbách v roce 2008 – zemřel dle britských úřadů ve svém domě poblíž Londýna na srdeční selhání. Saakašviliho političtí odpůrci nicméně věří, že do smrti Patarkacišviliho byly zapletené gruzínské tajné služby.

Saakašvili obvinění odmítá a považuje jej za snahu nynější vlády Gruzínského snu diskreditovat jeho stranu Sjednocené národní hnutí (nyní v opozici) před říjnovými prezidentskými volbami (viz výše). Gruzínský ex-prezident, který nyní žije v Nizozemsku, byl již dříve v Gruzii odsouzen in absentia k trestům odnětí svobody na 6 let za zneužití pravomoci (viz červnový zpravodaj) a na 3 roky za krytí důkazů v případu smrti gruzínského bankéře (více v lednovém zpravodaji).

(EN) https://www.rferl.org/a/georgian-prosecutors-saakashvili-authorized-2008-killing-of-opposition-tycoon/29549178.html

(EN) https://jam-news.net/georgian-prosecutors-office-opens-case-into-alleged-assassination-plot-of-georgian-billionaire-patarkatsishvili/

]]>


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »