Po 26 dnech od smrti Arčila Tatunašviliho předaly orgány Jižní Osetie jeho tělo rodičům, aby mohlo být převezeno domů do Gruzie. Tatunašvili, bývalý gruzínský voják, zemřel na konci února v jihoosetské vazbě, kam byl vzat kvůli podezření z plánování teroristického útoku v této neuznané republice. Byl rovněž označen za gruzínského informátora a obviněn z účasti na „gruzínské agresi v letech 2004-2008.“ Zatímco dle jihoosetské KGB Tatunašvili zemřel na následky pádu ze schodů při pokusu o útěk, neochota vydat jeho tělo vzbuzovala u gruzínské strany velké pochyby okolo uvedených okolností jeho smrti.

Ohledně převozu zesnulého Tatunašviliho do Gruzie apelovalo na Rusko a jihoosetské autority i mezinárodní společenství. Gruzínský premiér Kvirikašvili se obrátil na Moskvu s výzvou o normalizaci vztahů, které jsou od rusko-gruzínské války z roku 2008 na bodu mrazu. Vydání těla zesnulého mělo zlepšení vztahů napomoci. Premiér navíc prohlásil, že je připraven vést přímý dialog s Jižní Osetií i Abcházií, za což sklidil vlnu kritiky jak od gruzínské opozice, tak nevládních organizací.

Gruzínští úředníci, kteří zkoumali Tatunašviliho tělo po převozu, objevili známky zranění. Gruzínské ministerstvo vnitra spustilo v případu Tatunašviliho smrti vyšetřování.

(EN) https://eurasianet.org/s/deceased-georgians-body-still-held-in-south-ossetia

(EN) https://www.rferl.org/a/south-ossetia-returns-body-of-georgian-man/29111872.html

(EN) http://oc-media.org/south-ossetia-hands-over-body-of-georgian-citizen-26-days-after-his-death-in-custody/

(EN) https://jam-news.net/?p=92496

]]>


Přišel vám článek užitečný? Podpořte nás v naší činnosti.

Další články
«   |   »